-Szia Laci. Sajnos ellopták a Priusomat! Felraknád a honlapotokra?
-Na, ne hülyéskedj! Priust nem lopnak. Nézz jobban körül, biztos máshová álltál.
– Ide álltam, és nincs itt!
– Akkor elvitték a közteresek, hidd el, Priusokat tényleg nem lopnak.
– Hát, ez nincs itt! Úgy tűnik, hogy márpedig ellopták.

Szinte napra pontosan két éve hívta elkeseredett kollégánk egy péntek reggel a Nemzetközi Autóvadász Közhasznú Egyesület (NAKE) vezetőjét. Vezda László lassan évtizede teszi közszemlére a lopott járművek fotóit és a rendszámait, csapata immár rendszámfelismerőkkel felszerelkezve a hét minden napján keresi-kutatja az eltűnt autókat. Amit a bűnözői oldalon kívülálló tudhat az autólopásokról, ő tudja.

Két éve mégis igaza volt, azelőtt egyáltalán nem lopták a Toyota Priusokat Magyarországon. Sajnos kollégánk is az igazat mondta. Ellopták a kocsiját, a NAKE történetének első Priusa lett az övé.

Azóta nagyot fordult a világ, ugyanis az „egyáltalán nem lopott jármű” kategóriából kiszakadva

a Toyota Prius lett az autótolvajok elsőszámú kedvence.

Ennek illusztrálására tökéletes a NAKE 2015-ös statisztikája. Nézzék meg, hogy melyik két típus van közvetlenül a Prius mellett!

2015JÓ

Csupa népautó, kivéve egyet

A civil egyesülethez gyakorlatilag ugyanannyi Toyota Corolla és Volkswagen Golf ellopását jelentették be 2015-ben, mint Priusét. Ez azért érdekes, mert Corollából nagyjából 20-szor, Golfból közel 30-szor annyi fut idehaza, mint a hibridből (kikértük a pontos számokat a KEKKH-től, amint megjöttek, közöljük).

Vagyis Priusból nagyjából 20-szor, 30-szor annyit lopnak, mint e két rendkívül népszerű autóból.

Ezek a NAKE adatai, természetesen megkerestük adatkérő emaillel az ORFK-t is, hogy megtudjuk a hivatalos számokat.

„Tájékoztatjuk, hogy az eltulajdonított gépjárművek vonatkozásában, azok gyártmányán felül, típus szerinti bontásban külön kimutatást a rendőrség nem vezet.„

Évek óta hiába próbálkozik a sajtó, hogy az adófizetők pénzéből létező rendőrségtől megtudja, majd továbbadja a sokszorosan adófizető autósoknak az igen fontos információt, veszélyben van-e a tulajdonuk, de mindhiába. Ezúttal is a szokásos választ küldték – pontosabban mégsem. Korábban azt írták kérdésünkre, hogy az ORFK “nem kíván adatot közölni a lopott gépjárművek típusa tekintetében”, most pedig ugye azt, hogy „típus szerinti bontásban külön kimutatást a rendőrség nem vezet.”

Óriási a különbség aközött, hogy valami van, csak nem mutatjuk meg, vagy valami egyáltalán nincs. Ha igazat írnak legutóbbi levelükben, akkor adódik a kérdés:

a rendőrök nem tudják, hogy pontosan milyen autókat lopnak ma Magyarországon?

Mert ha csak annyi szerepel az adatbázisukban, hogy „Mercedes X darab”, az édeskevés. Abból nem derül ki, hogy kis A-osztályos Merciket lopják a bűnözők, vagy S-osztályos luxusatókat? Sprinter kisbuszokat vagy Travego nagybuszokat? Citan kisteherautókat vagy Actros kamionokat? Az eredményes nyomozást nyilván nagyban befolyásoló információk ezek, ahogyan a személyautókat, személy-, vagy teherszállítókat üzemeltető magánszemélyeknek, vagy cégeknek szintén.

Nyilvános közérdekű adat, amit a rendőrség köteles közölni

A rendőrség „nem kívánunk a típusokról adatot közölni” válasza után, még 2013-ban Péterfalvi Attilához, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökéhez fordult a Vezess hivatalos panasszal, aki mellénk állt a vitában.

Péterfalvi állásfoglalása hosszasan magyarázta, hogy mi számít közérdekű adatnak, majd azt, hogy ami közérdekű adat, még nem biztos, hogy nyilvános is, végül ezzel zárta részünkre küldött levelét: “Véleményem szerint az a statisztikai adat, hogy a 2011-es, valamint a 2012-es esztendőben (akkor ezeket kértük ki – L. Cs.) milyen márkájú és milyen típusú autóból mennyit loptak a tolvajok, nem eshet megismerését tekintve az említett korlátozások alá, azaz nyilvános közérdekű adatnak minősül, amelyre vonatkozóan Önt az ORFK az Infotv. 28-30. §-aiban meghatározott rend szerint köteles tájékoztatni.”

Ahogy látjuk, a rendőrség azóta is következetesen hallgat erről.

Jó lenne azt is megtudni, hogy mi lesz az ellopott kocsikkal, ugyanis

több elképzelés él arról, hová kerülnek a Priusok.

Az egyik – persze kézzelfogható bizonyítékok nélkül – felhívja rá a figyelmet, hogy éppen a lopásszám megugrásának elmúlt két évében kezdett látványosan növekedni idehaza a nagyrészt használtan forgalomba állított Prius-taxik száma.

Bősz Péter, a City Taxi menedzsere már a feltételezést is sértőnek tartja, hogy bárki e kettő között összefüggést kreáljon. „Nincs még egy olyan jármű, amelyet annyiszor ellenőriznek, mint a taxi” – közölte. Járműveiket évente műszakira hordják, amin felül szintén évente a BKK is vizsgálja a fővárosi taxikat.

A City bő 800 autós flottájából immár 127 darab Prius, ami minden fővárosinak jobb a velük szemben lassan-lassan háttérbe szoruló dízeleknél. Bősz szerint a Priusokat főleg használtan vásárolják a kollégái, de ő nem ellenőrzi, hogy milyen forrásból.

prius-taxiWIEN

Taxi Bécsben. Szándékosan nem budapesti vagy bukaresti fotót mutatunk

Megkérdeztük hát az ORFK-t: volt a rendőrség részéről kimondottan lopott autók után kutató taxi-ellenőrzés Magyarországon az elmúlt 2-3 évben? Ha igen, összesen mennyi taxit ellenőriztek ilyen céllal a rendőrök? Ha nem volt, annak mi a magyarázata?

„A rendőrség minden olyan területen és körben végez adatgyűjtést, amely bűncselekmény elkövetésével összefüggésbe hozható és ez a nyomozó hatóság tudomására jut. A nyomozások részleteiről, azok érdekeire tekintettel bővebb tájékoztatást nem adunk.”

Természetesen Bőszt is megkérdeztük erről, aki azt mondta, nem ellenőrizték autóikat a rendőrök.

Vezda szerint ugyanakkor élhet a taxis-szál, csak nem a hazai fuvarozókkal kapcsolatban.

Eleinte hajlott arra a véleményre az autóvadászok vezetője, hogy inkább alkatrésznek lopják, volt is olyan információja, hogy kint legálisan vásárolt, törött hibridet itthon lopott Prius alkatrészeiből javítottak fel. „Másrészt az elmúlt években jelentősen megnőtt a magánszemélyek és taxik részére behozott Priusok száma, ami generálja a lopások növekedését.”

Mostanában viszont úgy gondolja, hogy inkább egyben értékesítik a lopott Priusokat, és inkább külföldön. „Van olyan információm, hogy itthon lopott Toyotákat nagy számban szállítanak Afrikába, hogy ezek milyen típusok, azt nem tudom. Másrészt Romániába nagyon nagy számban mennek Németországban vásárolt használt Priusok, amiből le lehet vonni azt a következtetést, hogy megugrott az alkatrészigény, és könnyen lehet, hogy az itthon ellopott Priusok Romániába vándorolnak” – állítja Vezda, akitől megkérdeztük azt is,

bandák lopják a Priusokat, vagy magányos tolvajok alkalmi megrendelés alapján?

Az elmúlt évtizedben mindig voltak kedvenceik a bűnözőknek, amit az autóvadászok onnan tudtak, hogy bizonyos típusoknak látványosan megugrott a lopása. Ebbe a sorba lépett be a Prius is. A háttérben mindig az állt, hogy egy adott tolvajbanda erre kapott megrendelést, ebből próbáltak a lehető legtöbbet ellopni.

8

Az autóvadászok egyik járműve beülről

Kíváncsiak voltunk, hogy a rendőrség foglalkozik-e külön annak a típusnak a lopásával, amely Magyarország legveszélyeztetettebbje. Foglalkoznak az ORFK illetékesei külön a priusos bandával? Tettek bármit a magyar rendőrség tagjai az elmúlt 2-3 évben külön, a priusos banda elfogása érdekében? – kérdeztük tőlük.

„Mint minden bűncselekmény vonatkozásában, így a gépjárműlopások felderítése érdekében is mindent megtesz a rendőrség a rendelkezésére álló törvényes eszközök felhasználásával. (…)

Tájékoztatjuk továbbá, hogy Magyarországon mindenkinek alanyi joga, hogy egy vélelmezett jogsértést a rendőrség tudomására hozzon. Amennyiben információval rendelkezik egy, a megkeresésében leírt „priusos banda” tevékenységéről, úgy kérjük, szíveskedjen arról az illetékes nyomozóhatóságot tájékoztatni!”

Vezda szerint viszont egyértelműen létezik priusos banda. „Inkább kettő, mint három banda állt rá a típusra” – állítja.

Fenti kérdésünkre a rendőrök még elmondták, hogy

„a gépjárművekkel kapcsolatos bűncselekmények felderítésében az elmúlt időszakban bevezetett szemléletváltásnak, valamint az országos koordinációnak köszönhetően jelentősen csökkent hazánkban a gépkocsi lopások száma, javultak a felderítési mutatók. Ezzel kapcsolatban ajánljuk figyelmébe az alábbi grafikonokon látható adatokat.”

prius1000x700

Az egyik ellopott, MPP 373-as rendszámű Prius. Sosem lett meg

Valóban örömteli a csökkenő lopásszám, és az egyre több megtalált lopott autó, de ugye abban egyetért mindenki, hogy 100 lopott kocsiból 19-et megtalálni gyalázatosan gyenge eredmény? Ráadásul

kétbalkezes autótolvajok is javították az ORFK statisztikáját

a mögöttünk álló években. A rendőrök egyik legnagyobb fogása éppen 2014 áprilisában volt, amikor felállt az autótolvajok elleni önálló nyomozócsoport az ORFK-n. Akkor két amatőr ügyetlenkedése döntött be egy 9 tagú, tolvajokból, szerelőkből, orgazdákból, hamisítókból álló társaságot, akiken közel 100 lopott autó ment át.

Egy 23 és egy 21 éves kerepesi fiatalember ugyanis a lakhelyükön ellopott autó Fótra szállítása közben elszállt az útról március 4-én, és felborult. Leléptek, de egy hónap múlva nyakon csípték őket, és a kihallgatásuk közben beismerték közel 100 autó ellopását a fővárosból és környékéről. Innen nem volt megállás, pár hét múlva a banda újabb tagjai kerültek rendőrkézre.

A rendőrök által megtalált egyre több autó felveti azt a kérdést is, hogy

vajon mennyi ellopott Priust tudtak visszaadni gazdáiknak az elmúlt években?

Valószínűleg senkit nem lep meg a válaszuk:

„Tájékoztatjuk, hogy az eltulajdonított gépjárművek vonatkozásában, azok gyártmányán felül, típus szerinti bontásban külön kimutatást a rendőrség nem vezet.”

Mi ugyan itt megtalált autókra kérdeztünk rá, de ezt írták.

doku1000-jó-2-JÓÓÓ

Jegyzőkönyv autólopásról, ön sose kapjon ilyet. Egy hónappal később eredménytelenül felfüggesztették a nyomozást

Szerencsére a NAKE is egyre több lopott autót szolgáltat vissza jogos tulajdonosának. Jelenleg is sorjáznak honlapjukon a sikersztorik: Újabb lopott Opel Combo került elő, Meglett egy ellopott Toyota Corolla, Előkerült egy BMW, És már megint meglett egy lopott autó stb. stb.

No de Priusból vajon mennyit találtak meg?

„Soha, egyetlen egyet sem. Se egyben, se szétszedve” – állítja Vezda. Ebből éppen a fent már említett két dologra lehet következtetni: a Priusok szerevezett lopására, és az autók külföldre szállítására.