Visszahívás-cunami a Toyotánál, 4 millió autó lehet érintett

szerző:

A japán márka egy füst alatt jelentett be egy 1,4 milliós visszahívást légzsákok miatt, majd egy közel 3 millióst.

A bejelentés szerint az egyik visszahívásban – légzsákok miatt – a 2008 és 2012 között készült Toyota Prius modellek érintettek, valamint a Lexus CT 200h-nak, a 2012-ben készült modelljei.

Bár felmerülhet a gyanú, hogy megint a Takata légzsákjaival lehetnek gondok, a hírek szerint most nem erről van szó. Egyben nem köthető a mostani visszahíváshoz semmilyen sérülés vagy halálos baleset.

A visszahívás 495 ezer észak-amerikai autót érint, valamint 743 ezret a világ többi területén Japánban, Kínában, Európában.

A cég közleménye szerint a függönylégzsákkal is ellátott autókban a felfújó-szerkezet kamráinak hegesztése mentén alakulhatnak ki apró repedések, amelyek idővel kiszélesedhetnek. Ennek nyomán a légzsák részlegesen felfújódhat, balesetveszélyt okozva.

A bejelentést követően nem sokkal, közzétettek még egy visszahívást, 2,87 millió járműre vonatkozóan, amelyben a Toyoták benzingőzt kezelő rendszerének kontrollegységével lehetnek gondok.

A visszahívás ebben az esetben a 2006 áprilisa és 2015 augusztusa közt készült Prius, Auris és Corolla modelleket érinti – írta a Reuters. A két visszahívásban lehetnek átfedések, így a pontos összes darabszám nem ismert.