Hazánkban nem jogosult zöld rendszámra a külső töltési lehetőség nélküli Toyota Prius, pedig a legújabb kutatási eredmény alapján megérdemelné.

 

Tesztünk szerint is döbbenetesen takarékosnak bizonyult a Prius IV, most pedig a Római Egyetem is bizonyítást tett

Tesztünk szerint is döbbenetesen takarékosnak bizonyult a Prius IV, most pedig a Római Egyetem is bizonyítást tett

Prius-tulajdonosként különösen fáj, de mindenképp szerencsétlen, hogy hazánkban nem a valós emisszióhoz kötött a zöld rendszám jogosultsága. Így bármilyen belsőégésű motorral szerelt személyautó megkaphatja a zöld plakettet, amennyiben olyan hibridrendszerrel szerelték fel, amivel legalább 25 kilométert meg tud tenni konnektoros töltéssel. Akkor is, ha a (ráadásul csak elvi) 25 kilométer után vedeli a benzint. A Toyota más utat jár full hibrid modelljeivel. Bár a Priusból is van konnektoros, a hagyományosak is megdöbbentősen keveset fogyasztanak. Ezt bizonyította saját tesztünk is, de most a Római Egyetem is.

 

Egy 20 fős csapat (különböző életkorú férfiak és nők, köztük vegyesen olyanok, akik már vezettek hibridet és akik korábban még nem) egy 37 kilométeres tesztúton összesen 2200 kilométert autózva mutatta ki, hogy a Prius azon (Eco üzemmódban, kikapcsolt légkondicionálóval) a távolság 62,5 százalékában, az idő 73,2 százalékában álló benzinmotorral, azaz teljesen emissziómentesen haladt. Ráadásul közben az akkumulátor töltését 45 százalékban a rekuperáció adta, a többit logikusan a benzinmotor.

Városi forgalomban többet megy a Prius álló motorral, mint benzint égetve. Hazánkban mégsem jogosult zöld rendszámra

Városi forgalomban többet megy a Prius álló motorral, mint benzint égetve. Hazánkban mégsem jogosult zöld rendszámra

A belvárosi szakaszon még jobb eredményeket hozott a Prius: az utazási idő 79,4 százalékában, a megtett út 76,3 százalékán állt a motorja. Ha tehát azt nézné a hazai szabályzás, hogy 100 kilométeres úton meg tud-e tenni 25 kilométert emisszió nélkül egy autó, a Prius abszolút megérdemelné a zöld rendszámot.